Beroende: 3 effektiva åtgärder
Stöd och rådgivning

Beroende: 3 effektiva åtgärder

Beroendeproblematik medför höga ekonomiska och sociala kostnader för samhället. Totalt sett kostar missbruk samhället 150 miljarder kronor om året.

Beroende är ett kroniskt tillstånd som drivs av biologiska och psykologiska faktorer. Ett beroende börjar med att hjärnan utsöndrar dopamin vid ett beteende som upplevs behagligt. Detta är hjärnans belöningssystem som aktiveras. Dopamin är ett naturligt lyckoämne som hjärnan producerar och som utsöndras vid njutning av olika slag. Problemet börjar när hjärnan överreagerar vid för höga doser av ett behagligt beteende som till exempel dricka alkohol, röka cigaretter och bruka narkotika. I själva verket inrymmer beroenden många olika saker, från kemikalier och substanser till aktiviteter och beteenden.

För att kompensera hjärnans överreaktion av dopamin reducerar hjärnan sin dopaminproduktion för att återställa nivån. På detta sätt påbörjas en skadlig cykel för beroende. Lägre dopaminnivåer leder därmed till att kroppen får ett beroende för att känna sig normal, inte för att må bättre. Givetvis behövs läkemedel många gånger för att må bättre, exempelvis vid artros i knä och händer. Ett beroende blir skadligt när det leder till en skadlig cykel som innefattar ekonomiska, fysiska och psykologiska problem.

Åtgärder mot skadligt beroende

Även om ett beroende kan orsaka allvarliga problem av olika slag finns ljus i tunneln. Det finns forskningsbaserade åtgärder mot beroende. Strikt ekonomiskt är behandlingsåtgärder mot beroende värt insatsen då det på sikt ger en avkastning flera gånger om till samhället. De bästa forskningsbaserade åtgärderna redovisas här.

  • Aktivering: Vid avsaknad av ett beroendeframkallande beteende är det viktigt att fylla tiden med positiva aktiviteter. Det är avgörande att inte bli uttråkad.
  • Kognitiv beteendeterapi: Denna åtgärd är lämplig behandling vid förebyggande av återfall och beredskapshantering.
  • Konditionsträning: Kliniska studier visar att aerobisk träning, särskilt uthållighetsträning som till exempel löpning är effektiv åtgärd. Det reducerar både risken för läkemedelsberoende och förhindrar utvecklingen av narkotikamissbruk.