Hjälp för närstående och familjemedlemmar
Stöd och rådgivning

Hjälp för närstående och familjemedlemmar

Ibland är det inte man själv som har hamnat i ett beroende, utan en närstående eller en familjemedlem som man bryr sig väldigt mycket om. Ett vanligt missförstånd är att det är den som är drabbad av beroendet som lider mest, men i många fall är det omgivningen som tar störst skada i vissa aspekter. Att vara närstående till en person som lider av ett beroende kan vara fruktansvärt svårt och smärtsamt. Man kan känna känslan av att vara totalt hjälplös och inte på något sätt kunna hjälpa den som man bryr sig så mycket om.

En människa som är beroende har oftast hamnat i ett väldigt själviskt tillstånd, men inte för att vara elak, utan för att beroendet helt enkelt styr över personens handlingar, liv och vardag. Som närstående är detta väldigt viktigt att komma ihåg och hur svårt det än är så är problemet sällan personligt.

Som närstående så finns det mycket hjälp att få om man behöver och vill. Precis på samma sätt som den som har drabbats av beroende direkt så kan man söka hjälp hos verksamheter, stödlinjer och organisationer. Oftast är de bara ett samtal bort, men behöver man mer hjälp än så kan man t.ex. vända sig till en vårdcentral. Det är mycket känslor som man kan behöva gå igenom när en person i ens närhet har fått ett beroende och extra känsligt är det när man blir direkt drabbad av beroendet, t.ex. när familjens semesterkassa läggs på casinospel eller när äktenskapet faller samman på grund av missbruket av droger. Det är viktigt att vara medveten om att det finns precis lika mycket hjälp för dig som står utanför och ser på när allt händer och om du agerar snabbt kanske du till och med kan förhindra att en person går från riskbruk till beroende från start.