Undvik att hamna i beroende från start
Stöd och rådgivning

Undvik att hamna i beroende från start

Det finns flera sätt att gå tillväga för den som är rädd för att hamna i ett beroende och därför vill undvika att hamna där från första början. Tillvägagångssätten är naturligtvis olika beroende på vad det är för något man tänker på, t.ex. cigaretter, alkohol eller spel.

Alkohol – Ha koll på dina alkoholvanor och drick inte för mycket till vardags. Undvik att dricka alldeles för mycket vid varje tillfälle och sätt en gräns för hur många drinkar du får ta på den där festen eller utekvällen.

Spel – Att spela på nätcasino är oftast väldigt roligt och ger en kick! Sätt begränsningar på ditt spelkonto redan från start så att du alltid kan kontrollera ditt spelande. Se till att även sätta en budget och en tidsgräns och spela aldrig för lånade pengar.

Cigaretter – Att prova en cigarett en gång leder inte till ett beroende, men gör du det på en daglig basis så ligger det absolut till grund för att bli ett problem. Cigaretter är mycket beroendeframkallande och kan leda till en rad olika sjukdomar, bland annat cancer. Det bästa är att hålla sig borta från cigaretter och snus helt och hållet.

Droger – Droger kommer i många olika former och kan t.ex. vara vanliga läkemedel som du har fått utskrivet av en läkare. Droger kan också vara receptfria läkemedel som används alldeles för ofta eller på ett felaktigt sätt. Se till att du aldrig självmedicinerar dig själv och att du håller dig till den dagliga dosen. När det kommer till olagliga substanser som t.ex. LSD, ecstasy och cannabis för du undvika dem helt och hållet och inte ta dig in på “den banan” från start.