Drogberoende
Drog- och alkoholberoende

Drogberoende

Att vara beroende av droger behöver inte specifikt betyda att man sitter i rännstenen och tar både amfetamin, kokain och allt däremellan. Ett drogberoende kan vara mycket mer subtilt än så, t.ex. så kan ett beroende av läkemedel också klassas som ett drogberoende eller drogproblem.

Att ta steget från att dricka alkohol till att testa på cannabis, droger som kokain eller ecstasy är inte helt ovanligt. Ibland kan man ta till droger som en form av självmedicinering mot t.ex. depression, stress eller ångest, men det kan även handla om att man vill ha en liten extra kick innan man går ut på klubben tillsammans med kompisarna. En mycket vanlig missuppfattning är att man kan “droga lagom”, men så är alltså inte fallet.

Med droger och läkemedel är det mycket lätt att hamna i ett beroende som är svårt att ta sig ur och som dessutom kan sätta dig i riktigt tråkiga situationer. En drog påverkar hela kroppen och kommer även att påverka människorna och omgivningen omkring dig. Det är även viktigt att komma ihåg att droger är olagligt och något som kan ge fängelsestraff även för brott som klassas som mindre.