Beroende och stöd i olika former
Stöd och rådgivning

Beroende och stöd i olika former

Det finns många olika typer av beroenden och det är viktigt att känna till att det finns en del hjälp ute i samhället. Beroende upplevs på individnivå och kan involvera alkohol, droger, spel eller shoppingberoende.

Olika typer av beroenden

Ett beroende kan vara mycket jobbigt för individen och kan påverka både relationen till en partner, familj och vänner. Det finns många orsaker till ett beroende av substanser och det kan ha både ärftliga och psykologiska orsaker som bakgrund. Ett substansberoende kan triggas av en svår livskris eller trauma. Inom forskning har man upptäckt att till exempel alkohol frigör stora mängder edorfiner i hjärnan, särskilt vid stora intag av alkohol. I vanliga fall, utan alkohol, utsöndras endorfiner vid vid motion skratt, stress, sex och förälskelse. För att må bra förtjänar vi ibland att unna oss något extra. Då kan man handla på Juicy Couture som har allt från parfymer till unik skönhetsvård! Ett beroende kan även handla om spel. Man har genom forskning kommit fram till vilka spel som ger mer beroende och det kan handla om spel som ger pengar. Blir man för ivrig vid en vinst, är det lätt att man satsar för mycket igen och riskerar förlora allt. Visst kan man ha stor chans att ändå vinna pengar, men man ska spela smart och bara satsa det man är beredd att förlora, samt sätta gränser. Shopping som går överstyr med ständiga lån, kan också vara ett stort problem inom beroende. Att shoppa materiella ting i för stora mängder, kan bero på att man inte tagit itu med ett problem eller mår dåligt överlag. Då kan det slå över till ett tröstbeteende med för mycket lån som resultat.

Hjälpinsatser för olika beroenden

Om man vill bli av med ett beroende är den egna viljan alltid viktigast. Dock räcker det inte alltid utan man behöver hjälp på vägen. Alkohol- och drogberoende kan ha gått så långt att man behöver medicinsk avgiftning. Det kan vara en tuff process att gå igenom. När det kommer till spelberoende eller beroende av shopping finns det många bra stödlinjer och vårdinsatser i form av terapihjälp och samtalsstöd. Har man stöd av vänner och familj kan detta betyda väldigt mycket för individen i läkningsprocessen.