Minska risken för alkoholberoende
Stöd och rådgivning

Minska risken för alkoholberoende

Idag är det många som lider av alkoholberoende i samhället och det är ett problem som för många är mycket svårt att lösa. De flesta känner, vet om någon eller har någon i sin närhet som har problem med alkoholen. Det finns många bra metoder för att behandla alkoholberoende, men de flesta önskar nog att de aldrig behövt hamna i den situationen. Då kanske du undrar, hur minskar du risken för att utveckla ett alkoholberoende? Det finns några saker som går att göra i både tidig ålder för dina barn och även i senare ålder.

Uppfostran

Om du inte vill att ditt barn på senare år ska utveckla ett alkoholberoende är det viktigt att du som förälder föregår med gott exempel och ger ditt barn en trygg uppväxt. Ett barn lyssnar sällan på vad du som förälder säger, utan sannolikheten är större att det tar efter dina beteenden. Därför kan det vara bra om du inte dricker alkohol var och varannan dag. För att ge ditt barn den bästa tänkbara uppväxt kan det även vid de första åren vara bra att använda dig av främjande bebisprodukter såsom bra nappflaskor, smidiga matningsskedar och bitringar. Om du vill använda dig av riktigt bra produkter finns det ett märke som heter Mam och har fin design samt god kvalitet. Produkterna har även ett fokus på lugnande samt ett främjande av barnets fysiska och mentala utveckling, vilket självklart också blir en fördel. Utöver det är det även en självklarhet att du ska ge ditt barn kärlek.

Träna

Ett annat sätt att minska risken för alkoholberoende är att träna. Det kan även hjälpa dig att komma över ett beroende om du väl hamnat där. Varför är det då bra att träna i förhållande till alkoholberoende kanske du undrar? Jo, för att den endorfinkick som alkohol vanligtvis ger, som gör att du känner ett välmående, även kan fås genom träning. Den är kanske inte riktigt så intensiv men kan ändå ge en riktigt behaglig känsla. Träningen gör även att din hjärna blir skarpare, att du upplever mindre ångest samt stress och att abstinensen minskar. Alla dessa effekter kan i sin tur minska risken för ett alkoholberoende.

Sen alkoholdebut

Om du är eller har ett barn som är på väg att bli tonåring så är det nämnvärt att risken minskas markant desto senare alkoholdebuten sker. För varje år som går minskar risken att utveckla alkoholberoende.