Beroende och omgivningarna
Stöd och rådgivning

Beroende och omgivningarna

Alla former av beroende har både ett fysiskt och ett mentalt element i sig. Hur mycket av varje kan variera från person till person och även gå i olika perioder. Det är därför viktigt att inse att en av anledningarna till att det kan vara svårt att komma ut ur det är just att det inte enbart handlar om att överkomma kroppsliga abstinensbesvär.

En person som slutar ta droger eller dricka alkohol upplever oftast en fysisk reaktion då kroppen vant sig vid att få ett visst ämne, och en psykisk i form av det välbehag som drogen gett. Där kan också finnas en social press då det inte är ovanligt för exempelvis alkoholister att omge sig med personer som befinner sig i samma situation. För vissa kan det därför vara en stor hjälp att flytta ifrån den sortens miljö och den som bor i södra Sverige kan anlita flyttstädning i Helsingborg för en ren, effektiv och trygg flytt till ett bättre liv.

Hur flytten kan hjälpa

Att flytta till en ny stad eller ett annat grannskap är naturligtvis inte lösningen på hela problemet men kan fungera som en del av den. Det ger en chans till en ny start och yttre influenser från den fysiska omgivningen minimeras. Många människor är dock ensamma i sitt missbruk, till exempel personer med spelberoende som ofta sitter hemma och spelar i isolering. Det är därför som det är viktigt att bearbeta beroendet från olika håll, och att inse sitt problem är det allra första steget mot ett hälsosammare liv.

Alla människor kan få hjälp men det är också viktigt att inse att varje individ har sina personliga skäl till att ha hamnat i sitt missbruk. Det tar tid och krävs tålamod, men med egen vilja och stöd utifrån kan framtiden bli ljusare för den som hamnat på sniskan.