Tidiga symptom
Spelberoende

Tidiga symptom

När man tänker på en person med spelberoende är det lätt att man föreställer sig en människa som sitter vid datorn dygnet runt, spelar på arbetstid och har spelat bort familjens hela semesterkassa i smyg. Så är dock inte alltid fallet. Man kan mycket väl vara spelberoende utan att man har riskerat varken sin karriär, relationer eller familjens ekonomi. Att vara spelberoende behöver inte alltid synas så tydligt, åtminstone inte i början.

De flesta människor som blir spelberoende kommer dock att få symtom som många snabbt känner igen i samband med ett beroende, men innan de tydligaste tecknen kommer finns det en hel del mer diskreta symptom att hålla utkik efter. Det gäller både för närstående och för personen i fråga. Genom att veta vilka dessa tidiga symptom är kommer det blir lättare att stoppa och få ordning på beroendet i tid. Ju snabbare ett beroende upptäcks desto lättare kommer det också att vara att få hjälp med det.

Tidiga symptom på spelberoende

Här nedan kan du läsa om några av de tidigaste symptomen som kan visa sig i samband med ett spelberoende. Kanske känner du igen dig själv i en eller flera eller så påminner symptomen dig om en närstående. Agera i tid!

Du spenderar för mycket tid på spelandet – Har du svårt att avsluta i tid när du väl har börjat spela? Tänker du “bara en insats till” hela tiden? Då kan detta vara ett tecken på att du behöver dra ner lite på spelandet.

Du spelar för pengar du inte har – Att spela för pengar man inte har är ett tydligt tecken. Kanske använder du dig av sparpengarna som du inte skulle röra eller så spelar du på faktura så att du kan betala beloppet senare?

Du ljuger om hur mycket du spelar – Har du någon gång fått frågan om hur mycket du spelar, och sedan ljugit och dragit ner på speltiden rätt ordentligt? Om du ljuger om hur mycket du spelar eller ständigt försöker komma på ursäkter så kan detta vara en varningsflagga. När man ljuger om hur mycket man spelar beror det oftast på att man är medveten om att man lägger för mycket tid och pengar på spelandet och därför inte vågar erkänna detta för andra människor.