Gör en solidarisk handling och ordna en fest utan alkohol
Stöd och rådgivning

Gör en solidarisk handling och ordna en fest utan alkohol

I Sverige är idag ungefär 310 000 personer alkoholberoende. Det betyder att du med all sannolikhet känner någon som tampas med alkoholen. I vissa fall är problemet uppenbart medan det i andra fall kan vara helt osynligt. Alkoholnormen är också väldigt stark i vårt samhälle, något som försvårar för den som har alkoholproblem. Därför kan du göra en solidarisk handling och ordna en alkoholfri fest nästa gång som något ska firas.

Fest behöver inte vara lika med alkohol

Som tidigare nämndes är alkoholnormen väldigt stark i vårt samhälle. Det innebär att det är lätt att bli ifrågasatt om man väljer att inte dricka alkohol. Det är till och med vanligt att människor blir kallade för tråkiga när de inte vill dricka. Problemet med det är att många faktiskt kämpar med ett alkoholberoende. Ett sådant beroende blir svårare att hantera när människor runt omkring hetsar över alkohol.

För att vara en sund motvikt kan du därför ordna en fest helt utan alkohol och visa att det går att ha minst lika roligt ändå. Hos Partytajm hittar du allt du behöver för en riktigt rolig fest. Vad sägs om en färgglad tårtdekoration, roliga partyhattar och vackra girlanger? Genom att pynta festlokalen rikligt och ordna god mat och dryck visar du att en fest inte behöver innehålla alkohol för att vara rolig. Din fest blir dessutom en vilsam oas för den som kämpar med att sluta dricka, eller den som närmar sig ett riskbruk och vill minska risken för alkoholism.

Missbruk är inte alltid synligt

Du kanske tänker att du inte har några vänner som har problem med alkohol. Då är det viktigt att veta att missbruk inte alltid syns utanpå. Man kan mycket väl leva ett välordnat liv med arbete, hus och familj och ändå ha alkoholproblem, det är det många som vittnar om. Det är därför viktigt att inte vara fördomsfull kring alkoholism. Det viktigaste man kan lära sig om sjukdomen är att den faktiskt kan drabba vem som helst.

När du ordnar en fest utan alkohol slipper du också utsätta den du bjudit med alkoholproblem för den ständiga vånda det innebär att bestämma sig för om de ska dricka eller inte. Din fest blir istället en trygg plats där man kan koppla av och slipper ta ställning till alkohol för en stund.

Har du en vän eller anhörig som du misstänker kämpar med ett beroende? Då finns här en bra artikel som förklarar vad man kan göra för att komma ur ett missbruk. Visa den gärna för din vän och berätta att du ser att något inte står rätt till. Var emellertid beredd på att mötas av ilska i det första skedet, det är helt normalt. Din vän kommer ändå att vara tacksam för att du bryr dig.