Varför blir man beroende av spel?
Spelberoende

Varför blir man beroende av spel?

Det finns flera orsaker till varför man blir beroende av spel. Det kan t.ex. handla om något så oskyldigt som ett vanligt intresse, som sedan utvecklar sig till något mer. Det råder en hel del delade meningar om varför en människa utvecklar ett beroende. Många tror att det kan ha att göra med att det egna psyket inte är starkt nog att “stå emot frestelserna”, medan andra skyller på marknadens casino aktörer. Det är heller inte ovanligt att vissa tror att beroende handlar om genetik. Med det menas att man tror att ett beroende kan ärvas, t.ex. från en förälder som haft ett beroende tidigare.

Så varför blir man då beroende av spel? Det är egentligen en fråga med mycket individuella svar. En person kan bli beroende av spel för att det är kul att spela, en annan kan bli beroende för att personen tror att den stora vinsten snart kommer.

Det som är viktigt att komma ihåg är att ett beroende är ett mycket komplext problem som kommer i mängder med olika nyanser. Det finns alltså ingenting som är svart och vitt i beroendets värld. Som tidigare nämnt menar en del forskare att genetiken har stor betydelse. Vissa människor har mycket enklare för att utveckla en så kallad belöningseffekt av att spela. När man spelar får man en ordentlig kick och en känsla av välbehag och detta är då naturligtvis någon man vill uppleva om och om igen. De små vinsterna räcker oftast till en början, men efter ett tag avtar effekten och man är på jakt efter allt större belopp för att återigen få känna den där känslan av välbehag.