Kan man förhindra ett beroende?
Drog- och alkoholberoende

Kan man förhindra ett beroende?

Har man hamnat i ett beroende är det lätt att försöka skylla ifrån sig på andra. Man skyller på att alkoholen är alldeles för tillgänglig, att personalen i kassan på Systembolaget inte borde ha sålt en den där vinflaskan som var orsaken till allt. Man kanske även tycker att det är casinots fel att man har hamnat i ett spelberoende eller att det är läkarens fel som skrev ut det där läkemedlet som man själv överdoserade med. Ett beroende kan även vara väldigt svårt att erkänna. Det vanligaste är att det är omgivningen som upptäcker problemet långt före den som har blivit “drabbad”. Ett beroende är, till skillnad från vad många tror, en sjukdom, men det finns sätt att minimera risken för att hamna i ett beroende, oavsett om det handlar om cigaretter, alkohol, droger eller spel.

Genetiken har betydelse

Forskning har visat att vissa människor löper en större risk för att hamna i ett beroende än andra och detta kan ha med genetiken att göra. Det är belöningssystemet i hjärnan som kan agera olika för olika människor och vissa är helt enkelt mycket känsligare. Med det sagt betyder det inte att man ska använda genetiken som en ursäkt. Den fria viljan har betydligt större betydelse än genetiken.

Minimera risken för beroende

För att minimera risken för ett beroende är det viktigt att alltid tänka ansvarsfullt och att försöka hålla sig borta från onödiga läkemedel, självmedicinering eller beroendeframkallande substanser som t.ex. cigaretter och alkohol. Att inte använda någon av dessa substanser är naturligtvis det absolut bästa, men ibland så kan det vara så att man vill ta ett glas vin med sina vänner eller att man är i behov av smärtstillande efter en olycka eller operation. Det är inte farligt i sig att konsumera varken alkohol eller läkemedel, men det gäller att göra allt med måtta och hela tiden vara medveten om hur mycket eller hur ofta man konsumerar.

Att agera i tid är troligtvis det som är mest avgörande för om man hamnar i ett beroende eller inte. Alla människor kan testa på alkohol, läkemedel eller droger någon gång i sitt liv utan att hamna i ett beroende, men när beteendet börjar att bli något man lägger mycket tid, tankar eller pengar på är det dags att se upp. Naturligtvis ska man även agera om man känner att den egna hälsan eller omgivningen är påverkad av de egna besluten. Alkohol, läkemedel och cigaretter är lagliga, men droger är inte lagliga och kan ge fängelsestraff.