Så kan du minimera risken för spelberoende
Stöd och rådgivning

Så kan du minimera risken för spelberoende

Att hamna i ett spelberoende är naturligtvis väldigt tråkigt för både personen som drabbas, men även för anhöriga och familjemedlemmar. Spelberoende kan vara väldigt svårt att ta sig ur själv och kan kraftigt påverka relationer, arbete och den egna ekonomin. Det finns dock saker som du kan göra för att minimera risken att hamna där. Tyvärr är det idag inte helt ovanligt att spelare hamnar i riskzonen eller faktiskt helt går över till ett fullt utvecklat beroende. Här nedan hittar du en lista på några saker som du bör tänka på för att spela så ansvarsfullt som möjligt. Kom ihåg att även om du är säker på att det “inte kommer drabba dig” finns det inga garantier. Spela därför alltid med måtta och sök hjälp i god tid om du känner att du, eller en närstående, behöver.

Det är inte alltid ett beroende leder till att man får kontakta lovabegravning.se för att behöva ta farväl av sin närstående, men det är inte heller något som är omöjligt. Just när det gäller spelberoende är det sällan beroendet i sig som kan leda till dödsfall. Däremot kan man hamna i en så djup depression att man känner att man inte vill leva längre.

Enkla tips för att spela ansvarsfullt

1. Spela aldrig för lånade pengar

Om du inte har pengar att spela för ska du heller inte spela. Du bör således aldrig låna pengar för att kunna ha råd att spela. Det gäller både lån från banken, fakturor och lån från vänner och bekanta.

2. Sätt upp en budget

Att sätta upp en budget är A och O för att spela ansvarsfullt, men det gäller även att du har rätt tankesätt. Sätt bara upp ett belopp som du vet med dig att du har råd att förlora. I majoriteten av alla spelomgångar är det nämligen precis det du kommer att göra. Att utgå från att du kommer vinna kan alltså göra att du sätter upp ett felaktigt belopp.

3. Ha koll på klockan

Med tanke på att nätcasinon nu finns tillgängliga i mobilen är det lätt att man glömmer bort hur länge man faktiskt spelar vid varje tillfälle. Det kanske till och med känns som att “om man bara spelar en enda gång till, då kommer storvinsten”. Se till att du sätter upp en tid för hur ofta och hur länge du får spela i veckan.

4. Läs på om symptomen

Det är inte alltid lätt att upptäcka symptom som man inte vet om är symptom. Låter det knasigt? Egentligen inte. Om man inte vet vilka symptom som visar sig först vid ett spelberoende är det svårare att se de röda varningsflaggorna. Läs därför på!